Op de draaitafel #45: Regatta de Blanc - The Police


Vanmiddag kwam ik na een bezoekje aan de lokale platenzaak thuis met de elpee 'Regatta de Blanc'. Mijn eerste elpee van de band The Police.

In 1979 kwam de The Police met hun tweede studioalbum 'Regatta de Blanc'. Zoals de titel al doet vermoeden zijn de invloeden van reggae duidelijk te horen in nummers als 'Message in a Bottle' en 'Bring on the Night', al is de rock/punk nog steeds duidelijk te horen in bijvoorbeeld het nummer 'It's Alright For You'. Zelfs is er een jazz/western invloed te horen in 'Does Everyone Stare'. Tevens betekende deze elpee naamsbekendheid voor de band. Met de twee wereldhits 'Message in a Bottle' en 'Walking on the Moon' werd hun naam bekend onder het grote publiek. Maar wat wil je met zo'n bijzondere mix van muziekstijlen en daardoor een elpee uniek in z'n soort. Maar om nou te zeggen dat
de elpee geniaal in mekaar zit is teveel. Daar zou je The Police ook denk ik niet mee kunnen definiëren. De muziek is simpel qua opzet en weinig verrassend, doet soms een beetje denken aan een garagebandje. Maar op zich is hier helemaal niets mis mee, muziek hoeft niet altijd veel diepgang te kennen; muziek die recht voor z'n raap is kan soms veel meer zeggingskracht hebben en zeggen waar het nou echt op staat. En de muziek klinkt vooral lekker, behoeft niet veel inspanning om in je op te nemen. Perfect dus voor veertig minuten achteruit te zitten en even nergens aan te denken buiten de muziek.


Hoogtepunten kent de elpee niet echt, alle nummers doen in kwaliteit niet veel voor elkaar onder. Natuurlijk, je hebt die twee overbekende hits. Maar bekendheid hoeft niet altijd te zeggen dat een nummer heel goed of juist niet heeft. De nummers zijn ongeveer om en om geschreven door Steward Coppeland en Sting. Wat zorgt voor een nodige afwisseling in de nummers. Sting kreeg later de bovenhand in de band, wat uiteindelijk één van de breekpunten van de band zou zijn. Maar dat is op deze elpee nog niet aan de orde.

Zo op eerste luister klinkt de elpee goed, niet geniaal, maar dat hoeft niet altijd. Een ruime veertig minuten waar ik plezier aan kan beleven en van kan genieten. Veel meer kan ik er nu niet over zeggen; daar ken ik de elpee nog niet goed genoeg voor. Zeker een album om meer te beluisteren en een elpee die zeker niet misstaat in een platencollectie.

Cijfer: 8    

  
        

 

Reacties

Populaire posts