Goede mensen

Koningsdag was een klein succesje. De score bevat een liveconcert van Harry Belafonte, een Soul verzamelaar met 36 nummers verspreid over drie kanten met artiesten als Otis Redding, Aretha Franklin, Ray Charles, Sam Cooke, James Brown. Bovendien bevat de score ook de cd-versie van 'Bruce Springsteen & The E Street Band Live 1975-85' voor een bijna bespottelijk lage prijs, maar mij hoor je hier niet over klagen. Ik ben dus zeker niet teleurgesteld. Met deze nieuwe aanwinsten erbij schelt er vrijwel voortdurend geluid uit de boxen. De platenspeler, cd-speler en versterken draaien overuren. Voor mij een groot geluk, voor de anderen in m'n gezin wat minder. 5 mei is er een nieuwe vrijmarkt met nieuwe kansen.

Afgelopen maandag heb ik tevens de film 'Das Leben der Anderen' bekeken, film is een andere grote hobby van me. Het klassiek stuk 'Die Sonate vom Guten Menschen' van Gabriel Yared. speelt een grote rol in die film. Een muziekstuk dat een goed mens gebruikt. Een goed mens, wat is dat eigenlijk? Is de mens niet van nature slecht, egoïstisch en hebzuchtig? Jezus zei: 'Wie zonder zonde is werpe de eerste steen'. Niemand is zonder zonde, er is niemand die geen fouten in z'n leven gemaakt heeft. Maar zelfs mensen die ongelooflijk veel fouten hebben begaan kunnen goede mensen zijn. Door wat ze beteken voor hun medemens, of zelfs de mensheid. Een sonate voor goede mensen. Een sonate dat de goedheid in de mensheid beschrijft.
Is er muziek gemaakt over goede mensen? Ongetwijfeld. De gospelmuziek is hier een goed voorbeeld van, veel van die muziek gaat immers over Jezus Christus. De man die zonder zonde was en is. Zelfs liefdeliedjes beschrijven de goedheid van de mens, liefde kan immers de goedheid van een persoon naar boven laten komen. Want geen één heeft werkelijk een hart van steen. Zelfs nummers over de oorlog beschrijven het goede van de mens, de goede mensen waren en zijn de mensen die hun stem hiertegen uitspreken. Protesteren voor het goede, mensen die dat doen zijn goede mensen.

Enfin, goede mensen en muziek. Twee onderwerpen die kennelijk goed samen gaan. Dat bewijst maar weer eens dat muziek voor alle gebeurtenissen en onderwerpen geschikt is. Welke emotie je ook voelt, of wat er ook speelt in de wereld. Muziek is een groot goed, misschien wel het grootste...  
   

Reacties

Populaire posts