Gedachten over Dylan #33: Sometimes I feel so low-down and disgusted, het antwoord van Dylan

Het is ongeveer drie weken sinds dat de laatste 'Gedachten over Dylan' op dit blog verscheen, zie hier. Toen had ik het over 'Street Legal', het album voor Dylans definitieve bekering tot het christendom. Al zijn op 'Street Legal' de verwijzingen naar de bijbel, het boek openbaring en God duidelijk hoorbaar. Opvolger 'Sow Train Coming' was Bob Dylans boodschap aan de wereld welk antwoord hij gevonden had op z'n levensvragen. 'Zoekt en gij zult vinden', staat er in de Bijbel. Zouden deze wijze woorden uit de bijbel ook op Dylan van toepassing zijn? Was het antwoord wat hij vond in 1978 en 79 het definitieve antwoord, het antwoord op zijn spirituele en religieuze zoektocht? Wie zal het zeggen.

'Slow Train Coming' kwam voor menig liefhebber van Dylan als een schok. De rebelse profeet had z'n levensovertuiging verloochend. Hij die geen leiders zou volgen, volgde er nu toch één. Een man die gaat onder de naam Jezus Christus. Maar wie terugkijkt op voorgaande albums ziet een duidelijke plaats voor zijn religieuze zoektocht. Op zijn debuutalbum nam hij gospeltraditionals 'In My Time of Dyin' en 'Gospel Plow' op. Tevens bevat 'John Wesley Harding' ook een doorgaans Bijbelse visionaire.Dylan liet zich eerder in de jaren-70 ook uit over het figuur God. Hij vond dat mensen God kwijt waren geraakt, maar niemand wist toen of hij het over de God van Israël en later de christenen had. Misschien zag hij God toen meer als een figuur uit verhalen en legendes, een figuur waar je wijsheid in kunt vinden. Net als veel mensen vinden dat je wijsheid uit de bijbel kunt halen en de levensloop van Jezus Christus zonder ook echt erin te geloven als waarheid. Op 'Slow Train Coming' was het heel duidelijk over welke God hij het had en dat hij er wel degelijk in was gaan geloven.

De vraag komt dan op of Dylan nog steeds in God gelooft en op welke manier. Een vraag die ik in eerdere berichten al besproken heb. Blijft hij trouw aan het evangelische christendom of gelooft hij meer in God op een traditionele manier, zoals veel Amerikanen doen. Amerika noemt zichzelf Gods land. God zegent Amerika. Maar welke God zegent Amerika dan? En welke God zegent Bob Dylan? In welke God en op wat voor een manier gelooft Dylan? Wie zal het zeggen.

Ik ben nu vijftien jaar en iets meer dan zeven maanden oud. Ik kan zeggen welke God mij zegent, de God van de christenen. Voor mij is hij de enige God. Dat is nu wat er voor mij doet, in welke God Dylan gelooft hoef ik niet per se te weten. Het is wel een vraag waar men uren over kan speculeren. Maar of iemand ooit het antwoord vindt?...   

              

Reacties

Populaire posts