Songtekst van de dag # 6: Man In The Long Black Coat

Klik hier om de songtekst te lezen.

Vandaag mijn favoriete Dylanlied: 'Man In The Long Black Coat'. Wat me zo aanspreekt in dit nummer is het mysterie erachter, weinig informatie. Ze is weg met een man in een lange zwarte jas. Wie is die ze dan. Zijn vrouw, moeder,een vriendin, kennis, zus, tante, nichtje? De man in de lange zwarte jas wordt cryptisch beschreven. Hij heeft een gezicht als een masker. Wat voor soort masker?
Sommigen zeggen dat hij uit de bijbel citeert. Een profeet misschien, een figuur waar Dylan veel mee vergeleken wordt. Er is sowieso een predikant die dit zegt: Elk geweten van een mens is verachtelijk en verdorven'. Geen opwekkende boodschap dus. Daarentegen zegt hij: 'Je kunt er niet als gids op vertrouwen, wanneer jij het bevredigd moet houden.' Slaat deze zin op de eerste, of niet en wat moet bevredigd worden behouden?

Er staat wel erg veel soms en sommigen in, zo ook in dit couplet, vertaal zelf maar
'There are no mistakes in life some people say
It is true sometimes you can see it that way
But people don't live or die, people just float
She went with the man
In the long black coat'.

De eerste regel doet me altijd denken aan die regels uit 'Love Minus Zero'. 'There's no succes like failure and failure is no succes at all. Weer wordt deze boodschap door sommigen gezegd. Dan komen de harde woorden "Mensen leven niet of gaan niet dood, ze zweven'. Wat bedoelt hij met zweven?
Goed zoals ik al eerder zei de onzekerheid is de kracht van het nummer.

Wat we weten is dat ze weg is of ze terug komt is niet bekend en die figuur in de zwarte jas is maar een rare snuiter, of zoiets. er is een mooi filmpje wat een visualisatie op de tekst heeft gemaakt. Klik Hier.


Net als de tekst is dit stuk ook warrig geworden, dat doet de tekst dus met je!
Ik raad je dit aan: lees, luister en huiver!




Reacties

Populaire posts