Japanse jazz uit de krochten van het internet

Een van de grote voordelen van het internet is dat de hobbyist zijn mede-hobbyisten kan vinden, hoe gek en obscuur de hobby ook mag wezen. Zo ook voor de jazzliefhebber, die hobby is niet raar en obscuur te noemen, maar jazz is toch (helaas) een tamelijk vergeten genre. Zo zou je tenminste denken als je de streamingdiensten afzoekt en de muziekbladen leest. Jazz staat ergens achterin in een hoekje. Zowel in platenzaken, als op streamingdiensten en in muziekbladen (de bladen JazzTimes en Jazzism buiten beschouwing gelaten uiteraard.) En de 'jazzalbums' die wel aandacht krijgen zijn van de zoetsappige 'starbucks'-categorie. Een belediging voor het genre, om het nog zacht uit te drukken. 

Maar godzijdank is er het internet, waar menig jazzforum bestaat waarop mede-liefhebbers obscure pareltjes delen. Of dat helemaal legaal is, is discutabel, maar wat mij betreft is het een zegen dat obscure pareltjes van een genre, dat sowieso al redelijk obscuur is, beschikbaar zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Japanse jazztrio van Tsuyoshi Yamamutsu? Niemand kent hem, maar zijn albums zijn nog steeds te vinden en blijken zich te kunnen meten met die van grootheden als Herbie Hancock, Bill Evans en Wynton Kelly. Sowieso blijkt Japan zich wat jazz betreft te kunnen meten met de V.S., het land waar Jazz vandaan komt en groot geworden is. 
Maar helaas, Japanse jazz heeft zich nog verder naar de krochten van muziekland verplaatst dan reguliere jazz. Maar, zoekt en gij zult vinden ... En het vinden van zeldzame albums op een of ander jazzforum meet zich bijna met het vinden van die éne plaat in de platenzaak. Helaas hebben digitale bestanden niet de geur van vinyl en karton. Maar de digitale albums klinken in combinatie met een goede DAC en versterker ongeveer even goed . 

Hieronder wat links naar Japanse jazzalbums en -nummers, die op YouTube staan en neem vooral een kijkje op www.jazznblues.club.









 

Reacties

Populaire posts