Sola Scriptura?

Ik heb in tijden niet zoveel op dit blog gepost als de afgelopen dagen. Reden hiervoor is de Nashville-verklaring. Moet ik hier nog over schrijven? Er wordt al genoeg geroepen en getierd. Maar toch, nog een paar worden.

Stevo Akkerman verwees vanochtend in zijn column (overigens zeer het lezen waard) naar Prediker 1:8-9: “Alles is vermoeiend, zozeer dat er geen woorden voor te vinden zijn. Wat was zal er altijd weer zijn, wat is gedaan zal altijd weer worden gedaan. Er is niets nieuws onder de zon”. En zo is het, de Nashville-verklaring is de zoveelste verklaring die in de loop van de geschiedenis van de (protestantse) kerk gepubliceerd is. Nogmaals: 'Er is niets nieuws onder de zon'.
Waar hebben al die verklaringen en geschriften als de Geloofsbelijdenis, de Dordste leerregels en de Catechismus toe geleid? Weinig, behalve verdeeldheid en kerkscheuringen. Zoals ik eerder schreef, er zijn op dit moment grofweg 50 christelijke denominaties, die allen zo hun verklaringen en geschriften hebben, waar soms bijna meer waarde aan gehecht wordt dan aan de Bijbel zelf. De protestanten zijn hun meest belangrijke leus vergeten: 'Sola Scriptura.' De Schrift alleen.

Iedere verklaring die pretendeert dé juiste Bijbelse interpretatie te verkondigingen, doet te kort aan de inhoud van de Bijbel. Laten we de boodschap van de Bijbel in de praktijk proberen toe te passen, in plaats van deze door middel van manifesten als de Nashville-verklaring, excuus voor de harde taal, te verkrachten. 

Reacties

Populaire posts