Muziek, Filosofie en Theologie

De afgelopen dagen ben ik het boek 'De Wereld van Sofie' aan het lezen. Een roman/historie boek over de geschiedenis van de filosofie. Een zeer interessant en vlot geschreven boek, een echte aanrader. Tevens bevat dit boek ook een goed theologisch overzicht van de verschillende religies door de tijd heen. Het boek gaat van de oude grieken met filosofen als Socrates, Plato en Aristoteles tot aan de filosofen van de moderne tijd als Albert Schweitzer.

Filosofie en theologie hebben een iet wat negatief beeld gekregen als moeilijk en vergezochte discipline. Ik ben er echter van overtuigd dat er in ieder mens een begeerte naar wijsheid en antwoord schuilt. Wie is er immers nog nooit bezig geweest met de levensvragen. Is er een God, waar komt de wereld vandaan, wat is mijn doel op deze aarde? Iedereen worstelt weleens met deze vragen. Het moeilijke, of het onbereikbare aan deze vragen is dat men nooit deze vragen met feiten kan bewijzen. Je kunt ze niet met feiten bewijzen noch ontkrachten. Wat filosofen deden en doen is zo dicht mogelijk bij de antwoorden proberen te komen. Door denken en het verrijken van de geest.

Aan muziek zit ook een zeer groot filosofisch of levensbeschouwelijk aspect. Een heleboel nummers zelfs hele album worstelen met de levensvragen en de antwoorden hierop. Een voorbeeld hiervan is het nummer 'Knockin on Heaven's door' van Bob Dylan. Dit nummer is vanuit het standpunt van een sheriff geschreven die voelt dat het einde nabij is. Nader gezegd, klopt op de hemelpoort. Een ander interpretatie die gegeven kan worden aan het nummer is het afvragen wat er achter de hemel poort schuilt. Iemand die klopt op de hemelpoort opzoek naar antwoorden.De blues kent ook een groot filosofisch aspect. Denk maar het nummer 'In My Time of Dying'. Is er iets na de dood? Wat is de hemel precies? Is God aanwezig in die hemel? Is Jezus aanwezig in die hemel?


Nog een voorbeeld is het nummer 'Ramblin' Man' van Hank Williams. Dit nummer kent een zelfde aspect aan levensvragen als de voorgaande nummers.


De filosofie en theologie wordt dus veel beschreven in de muziek. Maar wat wil je, levensvragen houden immers een heleboel mensen bezig. Of je de antwoorden vindt weet je niet van te voren, maar je kunt wellicht proberen om er zo dicht mogelijk bij te komen... 

    

Reacties

Populaire posts