Een vallende ster

Gisteren is er voor de komende nachten een groot aantal vallende sterren voorspelt. Een buitenkansje voor menig liefhebber van de kosmos om een nacht lang naar de hemel te kijken en wellicht een aantal momenten een vallende ster te kunnen zien. En zich te verwonderen over het heelal, want wat een wonder is het heelal.

Bob Dylan heeft een nummer over een vallende ster geschreven; 'Shooting Star'. Een nummer over vergeten liefde, een oude vriendschap, mislukte liefde? Wie zal het zeggen. In ieder geval is het nummer als je het mij vraagt één van Dylans beste, misschien zelf het op één na beste nummer van 'Oh Mercy'. Frits Tromp schreef afgelopen zondag een stuk over de versie van dit nummer op 'MTV Unplugged'. De meningen over dit album zijn erg verdeeld. De één vindt hem geweldig, de ander niet om aan te horen. Ikzelf vindt het album ontzettend goed, al draai ik hem niet veel. Maar naar aanleiding van het stukje van Frits heb ik hem samen met m'n vader op zolder beluistert. Met een kopje koffie en en goed gesprek. Daarna luisterde we naar 'Kind of Blue', dat is dan weer een heel andere divisie.

Enfin, 'Shooting Star', wat een nummer en wat een geweldige en prachtige versie op 'MTV Unplugged'. Ook toepasselijk voor de komende nachten. Een nummer om te beluisteren terwijl ik naar de hemel kijk? Ik denk eerlijk gezegd dat ik vandaag maar gewoon in m'n bed ga liggen en hopelijk goed slaap. Maar misschien kijk ik vannacht uit m'n raam en zie ik een vallende ster en denk ik dan aan 'Shooting Star'. Eén keer eerder zag ik een vallende ster, midden in de nacht op een kamp. Terwijl ik diep in de nacht buiten lag en aan het praten was. Toen was het ook zo'n heldere nacht waarin er ontelbaar veel lichtjes aan de hemel fonkelden. En opeens, een lichtstraal. Een vallende ster, al is die term niet correct. Wel een term om bij weg te dromen, Een ster die naar beneden viel. De oude grieken geloofden dat het teken van een God was die naar de aarde keek. En door de kracht van die God kwam er een ster naar beneden vallen. Als je naar de hemel kijkt kun je verwonderen over het heelal en de schoonheid daarvan, maar ook denken velen aan wat er in die hemel schuilt. Of er ergens hoog in de lucht, misschien in een andere diemensie een God is. Die naar de aarde kijkt en bezig is met ons en ons bestaan. God kun je niet zien als je naar de hemel kijkt, maar de sterren brengen hem in onze gedachten misschien wel iets dichter bij, net iets meer bereikbaar. God schuilt in alles, dus ook in de sterren.

Het is een gek fenomeen, een gek fenomeen. Een teken van God of gewoon een reactie door kosmische krachten? Wat het ook is, je kunt er bij weg dromen. Lees de tekst van 'Shooting Star' maar eens...


'Seen a shooting star tonight
And I thought of you
You were trying to break into another world
A world I never knew
I always kind of wondered
If you ever made it through
Seen a shooting star tonight
And I thought of you

Seen a shooting star tonight
And I thought of me
If I was still the same
If I ever became what you wanted me to be
Did I miss the mark or overstep the line
That only you could see?
Seen a shooting star tonight
And I thought of me

Listen to the engine, listen to the bell
As the last fire truck from hell
Goes rolling by
All good people are praying
It’s the last temptation, the last account
The last time you might hear the sermon on the mount
The last radio is playing

Seen a shooting star tonight
Slip away
Tomorrow will be
Another day
Guess it’s too late to say the things to you
That you needed to hear me say
Seen a shooting star tonight
Slip away'

Reacties

Populaire posts