zondag 18 september 2016

Afspiegeling

Vorige week vrijdag ben ik zeventien jaar oud geworden. Over een jaar ben ik achttien en begint dan echt het 'grotemensenleven'. Ik kijk terug naar een mooi en gelukkig jaar dat en hoop dat het komende jaar net zo mooi en gelukkig mag zijn. En eigenlijk weet ik bijna zeker dat dit ook zo zal zijn. 

Het is ruim 28 jaar geleden dat Chet Baker overleed. Dat hij door onbekende omstandigheden uit het raam van zijn hotelkamer in Amsterdam viel. Ik heb al meerdere keren geschreven over het feit dat de muziek van Chet Baker een speciale plek inneemt in mijn hart; hoe zijn muziek zo anders is dan al het andere.

De documentaire 'Let's Get Lost' biedt een intieme kijk in zijn leven. Hoe zijn leven eigenlijk compleet mislukt is, alleen de muziek was briljant. Ik vraag mezelf vaak af of het zo is dat de briljante figuren in de kunst extra gevoelig zijn voor verdovende middelen. Of deze middelen een uitvlucht voor hen zijn uit hun geest. Misschien is het zo dat hun briljante geest hun gift, maar ook hun vloek is. Misschien was het zo dat Chet Baker alleen maar briljante muziek kon maken, maar voor de rest een mislukte persoonlijkheid en leven had.

Wat voor mij de muziek van Chet Baker zo goed maakt is dat in deze muziek echt zijn levensverhaal hoort, meer dan in de de muziek van velen anderen. Je hoort de boodschap, de problematiek, de aftakeling, maar bovenal de briljante geest.

Ik kruip een andere wereld in als ik concerten van hem luister uit de jaren-80. Je hoort als het ware het onvermijdelijke noodlot in de muziek. Je hoort de muziek spreken dat Chet Baker bijna aan het eind was gekomen.

Gelukkig hebben we de muziek nog. De muziek die een afspiegeling is van wie Chet Baker was, waar hij voor stond. Want ondanks zijn turbulente leven en de velen fouten die hij gemaakt heeft, stond hij wel ergens voor. Hij stond voor zijn muziek.
woensdag 7 september 2016

Zingende cello

De afgelopen tijd begin ik steeds meer van klassieke muziek te houden. Bepaalde muzieksoorten moet je leren kennen en waarderen. Zo is mijn houding ten opzichte van opera ten positieve veranderd sinds een tijd geleden. Ik meen me te herinneren dat ik een aantal keer geschreven heb over mijn aversie tegen opera. Nu is die aversie niet compleet verdwenen, maar het is al een grote stap dat ik een aantal soorten opera kan waarderen.

Klassieke muziek in het algemeen is tot mijn favoriete genres toegetreden. Men zegt dat jazz een grote connectie met de klassieke muziek heeft. Naar mijn mening is dit ook zo. Door mijn grote liefde voor de jazzmuziek ben ik de klassieke muziek gaan leren kennen. Ik ben als het ware bij het einde van de klassieke muziek begonnen met componisten als Chopin en Grieg en ben steeds verder terug gegaan.

Op de trein op weg naar huis luisterde ik naar een afspeellijst met alleen cello muziek op Spotify. Instrumentenkenners zeggen dat de cello het instrument is dat het dichts bij de stem van de mens zit. De cello zingt als het ware een lied; je kunt  bijna de woorden die de componist in gedachten had horen. Je hoort luid en duidelijk wat de boodschap van het lied is. Mijn eerste confrontatie met de cello was toen ik de Cello Suites van Bach hoorde. Deze beroemde stukken die vrijwel iedereen raken. Maar mijn interresse voor dit instrument is pas echt begonnen toen ik de ' Cello Sonata in G mineur' van Chopin hoorde. Ik denk dat ik niet moet uitleggen waarom. Luister maar...


Tijdens mijn luistersessie in de trein kwam het nummer 'Prayer' uit 'The Jewsih Life' van Ernest
Bloch voorbij. Zowel dit stuk als de componist waren mij onbekend. Het nummer met zijn boodschap trof me. Na wat zoeken op internet ben ik wat wijzer geworden over de componist en zijn muziek. Ernest Bloch was een Amerikaan van Joods-Zweedse afkomst. Vandaar dat zijn stukken getekend zijn door de boodschap van het jodendom. Je proeft de boodschap van dit eeuwenoude volk door de muziek heen...

Ik ben er weer mee geconfronteerd hoe mooi en veelzijdig de cello kan zijn. Een instrument waar een wereld van muziek achterligt om te ontdekken. En ik houd het allermeeste van muziek ontdekken en zoals vandaag pareltjes te vinden die me in mijn hart en ziel raken...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...