maandag 29 juni 2015

De rollen van God

Het album 'A Love Supreme' van John Coltrane wordt door velen als één van z'n beste gezien. Muziek die nog nooit eerder was gemaakt, opgebroken in vier delen. Door Coltrane gezien als zijn eerbetoon aan God, om hem te bedanken voor zijn immense talent. In mijn 'Op de draaitafel' over dit album noemde ik het een soort van psalm. Een lofzang aan god, maar dan zonder tekst. Coltrane beschrijft Gods liefde als de opperste liefde, er is geen liefde groter dan die van God. Liefde staat daardoor centraal in de wereld.

In de geschiedenis is een heleboel muziek gemaakt voor God, om hem te eren. En ik ben ervan overtuigd dat iedere muzikant die muziek voor God maakt of heeft gemaakt dat op z'n eigen manier probeerde te doen. Iedereen heeft immers andere talenten, wereldvisie en Godsbeeld. De één ziet God als een rechtvaardige God, de ander als een genadige God, en nog een ander als een almachtige God. Iedereen heeft z'n eigen 'beeld' van God.

In het christendom heeft God ontzettend veel verschillende namen. De eerste naam van God in de bijbel is ELOHIM, wat sterkte of macht betekent. In het nieuwe testament openbaart God zich als mens, als Jezus Christus die de zoon van God is. Het nieuwe testament wordt ook wel het nieuwe verbond genoemd. Een nieuw verbond van God met de mens, ook met de heidenen. Jezus is immers voor een ieder die in hem gelooft gestorven. Jezus is de verlosser van de mens, de man die de weg naar de hemel terug vrij maakt. Jezus is de zoon van God en God zelf. Je zou dus kunnen zeggen dat God een andere rol heeft in het nieuwe testament dan in het oude testament.

De splitsing tussen de God van het oude en nieuwe testament vind je ook in de gospelmuziek. Je hebt nummers over het oude testament, over God die de wereld schiep en de zondeval van Adam en Eva. Maar je hebt ook nummers over Jezus Christus, de verlosser van de mens.

Een voorbeeld van een nummer over het oude testament is 'Man Gave Names to all the Animals' van Bob Dylan.

 Een voorbeeld van een nummer over Jezus als verlosser is het prachtige nummer 'Jesus is the Answer' van Andrae Crouch.

   
God openbaart zich dus op verschillende manieren in de bijbel. als een machtige, sterke God, als een rechtvaardige God die straft, maar ook als een genadige God die zijn zoon gaf voor de mensen. Zodat wij weer tot hem kunnen komen.
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...