donderdag 16 april 2015

Op de draaitafel #46: A Love Supreme - John Coltrane

'A Love Supreme' is niet zomaar het eerste de beste album. Alom bekend in de muziek en jazzwereld, zelfs
gezien als één van Coltranes beste. Een vijf sterren recensie van 'Allmusic', een zeer respectievelijke 47ste plaats in de 500 beste albums aller tijden lijst van muziekblad 'Rolling Stone'. En bij al die talloze recensies en analyses van deze klassieker voeg ik nu de mijne, en misschien kan ik nog een iets andere invalshoek belichten dan in al die andere berichten over dit album.

27 februari kwam 'A Love Supreme' uit. Nog geen vijf jaar na z'n vertrek als sideman bij Miles Davis en hij maakte al een prachtig album als frontman.  De visie die Coltrane voor ogen had was een album te maken wat één geheel vormt, een 'conceptalbum' wordt dat nu genoemd. Tevens zag hij dit album als zijn manier om God te kunnen eren, dit wordt verder toegelicht in de liner notes van het album, later in dit bericht kom ik hier verder op terug. In één geheel te vormen is Coltrane zeker geslaagd. Het is een album wat een verbluffend staaltje muziek bevat, wat af en toe de bocht uitschiet, wat ik niet als negatief punt zie, maar altijd weer netjes binnen de lijntjes valt. Het album is opgedeeld in vier delen.

Deel één draagt de naam 'Acknowledgement', zoals de titel al doet vermoeden is dit de inleiding van het album. Een klaarstomer voor de rest van het album, maar daarom niet meer of minder mooi. Het zet de toon waar het album verder op doorgaat, improvisatie, maar op een zeer verfijnde manier. Natuurlijk wel met een soort van melodielijn waar alle muzikanten op variëren.

Deel twee draagt de titel 'Resolution'. Als je de titel naar het Nederlands vertaalt luidt de naam oplossing. Een oplossing voor wat? Wat wilde Coltrane door middel van de muziek in dit nummer vertellen. Een oplossing voor een probleem waar hij in z'n leven mee te maken had? Een oplossing voor z'n heroine en alcohol verslaving wellicht. Zou zijn muziek en religieuze openbaring de oplossing hiervoor zijn geweest. Hij schrijft in de linernotes dat hij door God te vinden een nieuw soort levensweg insloeg.

Deel drie en vier dragen de naam 'Pursuance/Psalm'. Vaak worden deze twee delen ook als één beschouwt. Achtervolging en Psalm, twee titels die je niet gauw met elkaar zou vergelijken. De psalmen in de Bijbel zijn liederen geschreven voor God. Die liederen zijn bedoelt om hem te eren, maar ook beschrijven mensen als David hoe ze zichzelf kunnen afvragen waarom God ze een bepaald leed heeft laten ondervinden. John Coltrane zag dit album ook als een manier om God te eren en te bedanken voor zijn muzikale talent, misschien ook wellicht een manier om z'n leed door middel van muziek te beschrijven. Zou je dit album dan ook echt als een soort van psalm kunnen beschouwen? Misschien wel.

Een indrukwekkend album is 'A Love Supreme' wat tot de verbeelding spreekt. Coltrane zegt onder andere in de linernotes: 'At this time I would like to tell you that NO MATTER WHAT ... IT IS WITH GOD. HE IS GRACIOUS AND MERCIFUL. HIS WAY IS IN LOVE, THROUGH WHICH WE ALL ARE. IT IS TRULY – A LOVE SUPREME', hoofdletters zijn ook zo geschreven in de liner notes. De titel van dit album is dus te danken aan de liefde van God. Zoals Coltrane het noemt, de opperste liefste. En inderdaad, alles staat of valt met liefde. God gaat boven alles als eerste uit van liefde, en zo zouden wij het ook moeten proberen te doen.

Ruim twee jaar na het verschijnen van dit album overleed Coltrane aan de gevolgen van leverkanker. Bijna 41 jaar oud zou hij worden. Een tragedie voor velen. Hij was een zeer getalenteerde jazzsaxofonist en muzikant. Daar is ' A Love Supreme' het ultieme voorbeeld van. Begrijp me niet verkeerd, het album is niet perfect. Maar dat is werkelijk niets in deze wereld. En die paar kleine imperfecties maken dit album juist zo speciaal en overweldigend. 'A Love Supreme', een opperste liefde. 

Cijfer: 10        

 

        

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...