dinsdag 29 april 2014

Bob Dylan album voor album #4: Another Side Of Bob Dylan

Algemene informatie:

Releasedatum: 8 augustus 1964
Opnamedatum: 9 juni 1964
Duur: 50:37
Producer: Tom Wilson


Dylans laatste volledig akoestisch album, opgenomen in een dag.

Op dit album heeft Dylan inmiddels al wel een sterrenstatus in de folkscene in Amerika, het optreden in kleine cafeetjes is voorbij en redelijk grote festivals komen ervoor in de plaats. De verandering in zijn stem is groot, een nasaal geluid, monotoon, maar toch vol emotie. Een paar akkoorden per liedje, maar toch geniale composities. Verder heb ik niks meer te melden over dit album. Kort, maar krachtig.

Cijfer: 8,5

zondag 27 april 2014

Vinylupdate #3: Koningsdag

Gisteren was het koningsdag en ik ben zeker niet ontevreden naar huis gegaan.

1. 'Another Side Of Bob Dylan'
    Een Engelse druk uit 1964.2. 'Blonde On Blonde'
     Een Engelse druk uit 1966.


3. 'Planet Waves'
    Een Nederlandse druk van 'Asylum Records' uit 1973.

4. 'A Rare Batch Of Little White Wonder'
Een Italiaanse bootleg uit 1973.5. 'Bob Dylan The Little White Wonder Vol.3'
Tevens een Italiaanse bootleg uit 1973.

zaterdag 26 april 2014

Bob Dylan album voor album #3: The Times They Are a-Changin'

Algemene informatie:

Releasedatum: 13 januari 1964
Opnamedata: 6 augustus tot 31 oktober 1963
Duur: 45:36
Producer: Tom Wilsom


De tijden veranderen, de boodschap van alle tijden. Het derde album is Dylans akoestische periode.
Zelf vind ik dit een prachtig album en misschien wel beter dan de rest van Dylans akoestische, een echte reden daarvoor heb ik niet, misschien komt het omdat ik het album nog niet zo lang in m'n bezit heb zo'n 1.5 jaar misschien iets meer. In mijn ogen is Dylan de politicus een beetje weggeëbd en zijn alle nummers, buiten 'The Times' dan 'gewone' akoestische folk ballades over het leven. Ik kan het mis hebben, misschien zit er in 'With God On Our Side' ook wel een politieke boodschap, hij zegt niet voor niks: 'When the Second World War Came to an end we forgave the Germans and then we were friends though they murdered six million in the ovens they fried The Germans now too have God on their side.' Eigenlijk is dit een politiek nummer, in mijn opinie dan. Dylan zei immers zelf dat z'n nummers geen boodschappen in zich hebben. Dylan is ook een persoon die aangegrepen kan zijn door een gebeurtenis zoals: de moord van de dienstmeid Hattie Carrol. Toen ik dat nummer hoorde moest en zou ik het album kopen en dat is ook vrij snel gelukt. Dylan is inmiddels gewend aan het opnemen van albums en dat valt ook zeker te horen, hij zingt zelfverzekerd. Dylan kan zijn stem ook heel klein maken, denk aan: 'One Too Many Mornings', prachtig nummer. In het nummer 'North Country Blues' brengt hij de boodschap over het leven in het noorden van Amerika, zijn broer faalde om thuis te komen net zoals zijn vader daarvoor. Dit album heeft geen een misser en komen allemaal binnen als een bom. In mijn ogen het beste akoestische album van Dylan.

Cijfer: 9

     

donderdag 24 april 2014

Vinylupdate #2: Time Out Of Mind

Eindelijk heb ik hem, de heruitgave van 'Time Out Of Mind' door 'Music On Vinyl'. Zoals vele van jullie wel zullen weten, is 'Time Out Of Mind' pas in 1998 op vinyl verschenen en in een zeer kleine oplage. Als je dan het geluk hebt om er eentje te vinden, kan de prijs gauw al oplopen tot een paar honderd euro. Veel mensen, waaronder ik, vonden het nou wel eens tijd dat er een heruitgave zou komen en wat voor een! 'Music On Vinyl' heeft het weer geflikt om een steengoede uitgave in hun catalogus op te nemen. Terwijl ik dit schrijf passeert ie voor de tweede keer m'n oren. Ik ben nog steeds verbaast over hoe goed de geluidskwaliteit in vergelijking tot de cd is, eerlijk gezegd had ik niets anders verwacht, de uitgaves die ik in mijn bezit heb van 'MOV' hebben me nooit teleurgesteld en heb ik altijd vol verbazing geluisterd. Expres heb ik de afgelopen twee weken, in afwachting tot dat hij binnenkwam, niet naar 'Time Out Of Mind' geluisterd en hunkerde als het ware naar de donkere Dylan. Ik kan me de eerste keren luisteren nog goed herinneren, 'Time Out Of Mind' was zelfs een van de eerste 5 Dylan-cd's die ik kocht. Het was voor mij een plaat om aan te wennen en ik was eigenlijk een beetje teleurgesteld, die Dylan had ik nog nooit gehoord oud, somber en zeurend, maar gelukkig na een paar zware luistersessies kwam ie in als een bom. De 'swampsound' waar de producer Daniel Lanois al een keer eerder aan gewerkt heeft met 'Oh Mercy', komt nog beter uit dan op de cd, als je je ogen sluit en je inbeeld dat je in de studio met Dylan en band zit geloof je het bijna, je kunt de mensen zien, de sfeer voelen, en de geur ruiken. Dit is een van de dingen die mij in Dylan zo aanspreekt, kunnen verduiken in je eigen wereld, even nergens ander aan denken en niks anders voelen dan de muziek. Alle stukjes die de cd liet liggen zijn weggepoetst, het originele geluid geremasterd en het kon niet beter.


Waarschijnlijk zal ik mijn handen op het debuutalbum van Tiny Legs Tim pas volgende week kunnen krijgen, later dus meer. Morgen alsnog de recensie van 'The Times They Are A-Changin''

woensdag 23 april 2014

'Make You Feel My Love'

Om je mijn liefde te laten voelen , hoeveel oprechtheid zit er in die woorden?

Gisteren heb ik de documentaire over het leven en dood van Martin Bril gezien. Ik moet niet zoveel van die man hebben, maar ik houd erg van documentaires over het leven van mensen. Aan het begin en aan het einde werd 'Make You Feel My Love' gedraaid. Naar dit nummer luisterde Bril veel, de laatste weken voor zijn dood, op zijn sterfbed. Ik snap wel dat je op dit nummer je laatste momenten wil doorbrengen. Ik zie nergens meer puurheid in dan in liefde, een mens kan niet zonder liefde. Ik vraag me af of Dylan dit nummer heeft geschreven over de relatie tussen man en vrouw, misschien gaat het over de relatie tussen de mens en God, ouder en kind, twee vrienden. Als je van iemand houd zou je voor hem/haar door het vuur gaan, alles wat je kunt voor die persoon doen. God heeft dat gedaan voor de mens, vele ouders hebben hun leven voor hun kind gegeven. De titel van de Nederlandse vertaling luid: 'Hoe puur kan liefde zijn'. Inderdaad er is niks puurder dan liefde, in dat kleine woordje schuilt alles. De bekende uitspraak luidt niet voor niks: Geloof, hoop en liefde. Deze dingen kunnen niet zonder elkaar. Liefde staat centraal in je leven. Charles Bradley was eens in het Vlaamse programma 'Café Corsari', daar zei hij: 'Ik handel net als Jezus, ik handel vanuit liefde'. Handelen uit liefde is belangrijk, als haat centraal staat word je zelf vol haat en verbittert. Soms vergeet men te handelen uit liefde, ikzelf ook, sterker nog iedereen. Als je boos op iemand bent, kun je soms wel eens vergeten hoe veel je van iemand houd. Dit heeft iedereen, maar bijna altijd komt het weer goed. Dit bewijst dat liefde sterker is dan haat.

Nog een lied van Bob Dylan over de liefde is: 'Shot of Love'. Soms heb je wel eens een 'shot' liefde nodig, liefde is het beste medicijn. Liefde helpt in alle situaties. Soms is een arm om je heen al genoeg, alleen laten blijken dat je om iemand geeft.

Liefde staat centraal.

'When the rain is blowin' in your face
And the whole world is on your case
I could offer you a warm embrace
To make you feel my love
When evenin' shadows and the stars appear
And there is no one there to dry your tears
I could hold you for a million years
To make you feel my love
I know you haven't made your mind up yet
But I would never do you wrong
I've known it from the moment that we met
No doubt in my mind where you belong
I'd go hungry, I'd go black and blue
I'd go crawlin' down the avenue
Oh, there's nothin' that I wouldn't do
To make you feel my love
The storms are ragin' on the rollin' sea
And on the highway of regret
The winds of change are blowin' wild and free
You ain't seen nothin' like me yet
I could make you happy, make your dreams come true
Nothin' that I wouldn't do
Go to the ends of the earth for you
To make you feel my love'

Morgen de recensie van, Dylans derde album, 'The Times They Are A-Changin'' en hopelijk later deze week van, het debuutalbum van Tiny Legs Tim, 'One Man Blues'.
 

dinsdag 22 april 2014

Bob Dylan album voor album #2: The Freewheelin' Bob Dylan

Algemene Informatie:

Releasedatum: 27 mei 1963                
Opnamedata: 24-25 april, 9 juli, 26 oktober, 1 en 15 november, 6 december 1962 en 24 april 1963
Producers: John Hammond en Tom Wilson
Duur: 50:04

Het tweede studioalbum, akoestisch en, in tegenstelling tot zijn debuutalbum, goed verkocht. Bob Dylan kreeg eindelijk erkenning en werd bekend onder de folkliefhebbers. Ook al wilde Columbia hem laten gaan, toch heeft John Hammond Columbia weten te overtuigen om hem nog een kans te geven.

Op dit album staan alleen zelfgeschreven nummers en kun je dus goed merken dat de poëet en componist in Dylan naar boven is gekomen. Vanaf de eerste keer luisteren naar dit album was ik er helemaal verliefd op en luisterde ik er vaak naar, dit is de afgelopen tijd wat minder geworden en ik ben blij dat ik er nog eens in zijn totaliteit naar kan luisteren. Goed op naar de inhoud van het album.

Het album bevat een goede mix van vrolijk, serieuze, uptempo en langzame nummers. Ook staat dit album vol met evergreens zoals: 'Don't Think Twice', 'A Hard Rain's A-Gonna Fall', 'Masters of War' en natuurlijk 'Blowin' in the Wind'. Dylan was pissig dat er zoveel diepzinnige misvattingen over de nummers ontstonden en ontkende ieder diepere boodschap. Dit album is een streling voor het oor, en is goed voor iedere stemming. Je kunt ook je eigen betekenis en interpretatie aan de nummers geven, dit is een van de vele dingen die Dylan goedmaakt. Waarom veel jongeren boos waren toen hij elektrisch ging spelen was om deze reden: je eigen ideaal en opvatting over het leven erin kunnen terugvinden.
Ook al is dit album over een tijdsbestek van een jaar opgenomen, toch hangt het goed samen. Een overloop van krachtige, mooie, grappige, en meningsvolle nummers, het kan niet beter. De definitie van dit album is simpel: Dylan de poëet, de profeet, en de stem van Amerika in die, maar ook in deze tijd. De albumhoes kent natuurlijk iedereen, de vrouw waar hij arm in arm mee loopt is helaas recent overleden. Dylans carriers begint nu pas echt en zal een inspiratie en uitlaatklep voor vele anderen worden.

Cijfer: 8,5    

maandag 21 april 2014

Top 50Hieronder mijn top 50 van dit moment. Met de Nadruk op dit moment, dit verandert iedere dag, soms zelfs ieder uur, het heeft te maken met in welke stemming je bent. Zoals je wel merken zult luister ik nu veel naar nummers van na de jaren zeventig, dit kan morgen weer anders zijn.1.       Man in the long black coat
2.       Slow train
3.       Simple Twist of Fate
4.       Every Grain of Sand
5.       Ballad of a Thin Man
6.       Just Like a Woman
7.       Masters of War
8.       Most of the Time
9.       When You Gonna Wake up
10.   Gonna Change My Way of Thinking
11.   What Was it You Wanted
12.   Stuck Inside of Mobile
13.   Love Sick
14.   It’s All right Ma
15.   Like a Rolling Stone
16.   One More Cup of Coffee
17.   Blind Willie Mctell
18.   Forever Young
19.   I and I
20.   Lord Protect My Child
21.   Went to See The Gypsy ( Another Self Portrait)
22.   Pretty Saro
23.   What Good Am I
24.   Disease of Conceit
25.   Wedding Song
26.   Oh Sister
27.   Senor
28.   Forgetful Heart
29.   Mr. Tambourine Man
30.   Property of Jesus
31.   Gotta Serve Somebody
32.   The Times They Are-a Changin’
33.   Dreamin’ of You
34.   Marchin’ To The City
35.   Shooting Star
36.   Ring Them Bells
37.   My Back Pages
38.   All Along The Watchtower
39.   Dear Landlord
40.   I Believe In You
41.   Buckets of Rain
42.   Visions of Johanna
43.   Bob Dylan’s Dream
44.   Covenant Woman
45.   In the Summertime
46.   If You See Her Say Hello
47.   Sara
48.   Isis
49.   Maggie’s Farm
50.   Dead Man Dead Man

Vergeet niet de oudere berichten te bekijken


g

 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...