donderdag 29 mei 2014

Dylan Bootlegs

Vanaf de eerste in 1969 'Great White Wonder' genaamd tot op heden zijn er ontelbaar illegale platen
en cd's, beter bekend als 'Bootlegs', van Dylan verschenen. Onuitgekomen nummers en de duizenden liveconcerten vormen een bijna onuitputbare bron en geen enkele Dylanfan kan dus zeggen dat hij alles van de meester gehoord heeft. De sessies van 'Infidels', de 'Rolling Thunder Revue' concerten, 'The Never Ending Tour', allemaal verschenen op bootlegs. Je kunt lang niet alles bezitten en vaak zijn de oudere bootlegs schreeuwend duur.

Het mooie van het internet is dat er een aantal forums bestaat, zoals 'Tangledupintorrents' en 'Dimeadozen', waar mensen hun bootleg collectie delen met anderen. In de loop van de tijd heb je soms geen behoefte aan de officiële albums, of de bootlegs die je bezit. Je zoekt een tiental minuten op het net en vindt een nieuwe opname / concert. Altijd als ik die nieuwe opnames hoor is het alsof er een nieuwe wereld van Dylanmuziek opengaat en ontdek ik nieuwe versies en nummers die ik niet gehoord heb. In de loop van de tijd is m'n computer vol komen te staan met die bootlegs en werd het tijd om een systeem te ontwikkelen om ze te kunnen ordenen. Op internet bestaan er veel programma's waarmee je cd-hoesjes zelf kunt ontwerpen. Zo heb ik dus een hoes ontwikkelt met nummersysteem en een map gemaakt met de playlist van al die bootlegs.

Buiten dat systeem heb ik ongeveer 2,5 jaar geleden, toen ik net m'n eerste bootleg lp gekocht had, samen met m'n vader op internet naar bootlegs gezocht. Toen kwamen we uit bij een man die ruim 300 bootlegcassettes aanbood voor een leuk prijsje. Toen opende een wereld voor me die ik nog niet kende: het opnieuw ontdekken van Dylans muziek. Nog steeds zitten er cassettes tussen die nog niet beluistert zijn en het zal nog wel een tijdje duren voordat dat gebeurt. Ik heb een zwak voor de live
concerten uit de jaren-90, daar ben ik wel achtergekomen. Mijn favoriete bootlegs zijn dan ook 'The Genuine Supper Club Soundboards'. En welke is de jouwe, laat het weten in de reacties.

De eerste bootleg die ik kocht weet ik nog goed dat was 'Little White Wonder'. Wat houd ik toch van de jammende Dylan.


De concerten van de tour van 2013 mogen dan wel bijna allemaal de zelfde stelist hebben, de concerten zijn zeker niet hetzelfde. Die opnames doen me altijd goed.

Sommige bootlegs ken ik uit m'n hoofd, sommige heb ik amper gehoord en sommigen moeten nog beluistert worden. Maar zo blijft er altijd wel iets nieuws om te ontdekken.   

2 opmerkingen:

 1. little white wonder blijft voor mij onovertroffen, daarna The Complete Gaslight Tapes... maar LWW, tja, dat is eigemlijk geen bootleg maar een volwaardig album, en toen The Basement Tapes uitkwam heb ik mijn Mint exemplaar weggeven nog voor ik hem van de winkel kreeg waar ik hem had besteld... de teleurstelling toen bleek dat Robbie Robertson er een rotzooi van had gemaakt, voel ik nog steeds, en ik heb sindsdien nooit meer een gaaf exemplaar in handen gekregen... wachten is op de box maar die zal toch nooit meer die stream of consciousness bezitten als deze elpee die ik op samen met Highway 61 als het beste zie wat de man heeft gemaakt...
  groet hans altena

  BeantwoordenVerwijderen
 2. http://www.bobsboots.com/boots/bt-n016.html

  Mijn favoriete vinyl Bob Dylan concert luistert naar Number One!

  "Zeer zeldzame picture disc van zeer zeldzaam materiaal. Er waren slechts 100 exemplaren geproduceerd van deze 1985 Europese picture disc. Deel van de Minnesota partij tape, dit is een van de vroegst bekende opnames van de jonge Bob. Grote zwart-wit foto van Bob en gitaar en foto van de middelbare school jaar boek. eenzijdig LP. (LP staten "[nummers zijn op] andere kant" ... "niet deze kant spelen"

  EDLIS Café

  http://www.facebook.com/groups/edlis.cafe/

  http://www.edlis.org/cafe

  --
  http://bootlegpedia.com/en/artist/Bob-Dylan
  http://dustyoldfairgrounds.com/
  http://home.broadpark.no/~espaas/
  http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=187474474621860&id=105254439513097
  http://www.allalongthewatchtower.dk/phorum/list.php?6
  http://www.bobsboots.com/
  http://www.collectorsmusicreviews.com/?s=Bob+Dylan
  http://www.dylansconcerts.com/
  http://www.rockinconcerts.com/bob-dylan/
  http://skyscorner.net/ [must register]
  http://gottaservesomebody.de/MT200.htm [must register]
  http://www.barsnes.net/bootlegs.html
  http://www.collectorsmusicreviews.com/dylan-bob/
  http://www.expectingrain.com/dok/rmd/xyx/beneath2000.html
  http://www.angelfire.com/wa/monicasdude/

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...